Hakenkruizen op VVD-posters

Verkiezingsposters van de VVD zijn in Utrecht beklad met hakenkruizen. De bekladde propaganda, die was bedoeld voor de Europese verkiezingen, wordt vandaag nog weggehaald door de VVD. Volgens een bestuursvoorzitter is het een reactie op uitspraken van Mark Rutte, leider van de VVD.

Deze week zei Rutte dat het niet meer strafbaar moet zijn om de holocaust te ontkennen. Dat werd direct beantwoord met de hakenkruizen op verkiezingsposters. Het hakenkruis was tijdens Duitse oorlogen het handelsmerk van de Duitse partij NSDAP; de partij van Adolf Hitler. Hakenkruizen worden tegenwoordig vooral gebruikt door rechts-radicalen.

Rutte maakt zich zorgen om een kleine groep radicale moslims. Deze mensen zetten volgens de VVD-leider de vrijheid van meningsuiting onder druk. Daarom wil Rutte die vrijheid wat oprekken. Maar, zegt Rutte, het ontkennen van de Holocaust blijf niet altijd onbestraft. "Het ontkennen van de holocaust vindt bijna altijd plaats in het kader van aanzetten tot geweld", zegt Rutte, die vindt dat de rechter in zulke gevallen over moet blijven gaan tot vervolging.