Bloedbad op Sri Lanka

De laatste fase van de oorlog op Sri Lanka heeft aan zeker 20.000 burgers het leven gekost. Dat meldde de Britse krant The Times vandaag op basis van eigen onderzoek en bronnen binnen de Verenigde Naties.

De meeste mensen kwamen om het leven als gevolg van bombardementen die door het leger werden uitgevoerd op het laatste bolwerk van de rebellenbeweging Tamil Tijgers. In het enkele vierkante kilometers kleine stukje kustgebied in het noordoosten van het eiland bevonden zich tegen het einde van de oorlog ongeveer 100.000 burgers.

De autoriteiten op Sri Lanka hebben tot nog toe volgehouden dat ze op 27 april zijn gestopt met artilleriebeschietingen van de ‘no-fire-zone’, zoals het oorlogsgebied ten onrechte werd beschreven. Tot dat moment waren circa zevenduizend burgers om het leven gekomen. Volgens bronnen binnen de Verenigde Naties ging het na 27 april helemaal mis. Tot en met 18 mei, toen de rebellenleider Velupillai Prabhakaran werd gedood, lieten per dag circa duizend burgers het leven.


Bloedbad op Sri Lanka  (foto: DAG)