Nieuwe supermarktoorlog op komst

De Nederlandse supermarktbranche maakt zich op voor een nieuwe prijzenoorlog. Supermarktketen Jumbo 'zet de aanval in op Albert Heijn en alle andere supermarktformules' en verlaagt de prijzen van meer dan honderd producten.

De komende weken worden nog eens honderden artikelen blijvend in prijs verlaagd. Dirk van den Broek en Nettorama, die zich net als Jumbo tot de prijsvechters rekenen, zijn hun concurrent direct gevolgd door ook een aantal prijzen te verlagen. Albert Heijn en Super de Boer ondernemen nog geen actie, maar laten weten de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. "Wij hoeven niet per se de goedkoopste te zijn, maar willen wel onze middenpositie in de markt behouden", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. 'Als die in gevaar komt, zullen wij zeker niet lijdzaam toezien.' Ook Super de Boer zal de prijzen 'waar nodig' bijstellen.

Dat de supermarkten weer op prijs gaan concurreren, is gezien het economische klimaat niet verwonderlijk. Het ING Economisch Bureau concludeerde vorige week na eigen onderzoek dat goedkope supermarkten terrein winnen. De consument is door de recessie prijsbewuster geworden. Supermarkten hebben dus veel te winnen bij een goedkoop imago.

Een woordvoerster van Jumbo bevestigt dat de recessie een rol speelt bij het besluit juist nu de prijzen te verlagen. "We willen de consument duidelijk maken dat Jumbo de allergoedkoopste is. Uit een onderzoek dat wij onlangs lieten uitvoeren, bleek dat de meeste klanten denken dat er weinig prijsverschil bestaat tussen de Nederlandse supermarkten. Die perceptie willen wij veranderen door de prijsafstand tussen ons en andere supermarkten te vergroten."

Jumbo verlaagt alleen de prijzen van A-merken. "Dat zijn bij ons de meest verkochte boodschappen. De A-merken zijn ook de beste graadmeter voor het prijsverschil tussen supermarkten, omdat die in tegenstelling tot huismerken overal verkocht worden."

Dat is ook de reden dat de Consumentenbond haar befaamde ranglijst van goedkoopste supermarkten voornamelijk opstelt aan de hand van de prijzen van A-merkproducten. Stunten met A-merken is daardoor de effectiefste manier om in de rangorde te stijgen.

Hoewel de omzet van A-merken stijgt door een prijzenslag, pakte een supermarktoorlog uiteindelijk bijna altijd slecht uit voor de A-merken, zegt supermarktdeskundige Jan-Willem Grievink van het Foodservice Instituut Nederland. Omdat winkeliers tijdens een prijzenslag weinig aan A-merken verdienen, of er zelfs verlies op lijden, gaan die merken de winkeliers een beetje tegenstaan, legt hij uit. "Ruwweg kun je stellen dat kruideniers slechts een derde van de schade die ze lijden door een prijzenoorlog voor eigen rekening nemen. Een derde compenseren ze door kosten te besparen en een derde berekenen ze door aan de A-merkfabrikanten."

Marcel van Aalst van de EFMI Business School, die de positie van A-merken heeft onderzocht, beaamt dit. 'Na een paar maanden prijzenoorlog gaan supermarkten steevast hun leveranciers onder druk zetten. Dan willen ze lagere inkoopprijzen.'

De A-merken kunnen die druk steeds moeilijker weerstaan. De consument is minder gehecht aan A-merken dan vroeger, zo blijkt uit weer ander onderzoek. Het kwaliteitsverschil met een goedkoper huismerk is de klant bovendien niet altijd even duidelijk.

Unilever realiseert zich dat en is deze week een reclamecampagne begonnen die de extra kwaliteit van de eigen A-merken belicht. Een heel goede reactie, vindt Grievink. "Zolang Unilever de kwaliteitsclaims maar kan waarmaken. Ik neem aan dat ze dat kunnen, want dat risico zullen ze niet nemen."

 


Supermarkten maken zich op voor nieuwe prijzenoorlog  (foto: DAG)