'Zes ton salaris te veel voor PO'

Minister Ronald Plasterk (Cultuur) vindt dat een presentator bij de publieke omroep niet drie tot vier keer de Balkenendenorm van 176.000 euro mag verdienen. "Ik vind dat niet in proporties, zes ton", zei hij gisteravond desgevraagd in het televisieprogramma Knevel& Van den Brink.

De minister reageerde op een uitlating van bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) die eerder deze week in hetzelfde programma zei dat Paul de Leeuw wel drie tot vier keer de Balkenendenorm mag verdienen. Hagoort nam het op voor De Leeuw. "Mijn ster heeft uniek talent en dat mag uniek beloond worden."

De minister vindt het wel goed dat Hagoort het opneemt voor de publieke omroep en de sterren. "Maar ik vind dat we moeten kijken of die salarissen niet te ver zijn opgelopen en of we die niet terug moeten duwen."

Er wordt in omroepland gespeeld met de gedachte om uitzonderingen mogelijk te maken voor bepaalde unieke gevallen, zei Plasterk. "Maar je moet niet voor een hogere grens weer een uitzondering maken." Het moet binnen de eerder al door hem gestelde grens van "in de buurt van de 2 ton" blijven.

De minister wacht nog op een code die wordt opgesteld over de salarissen in de publieke omroep en zal die dan bekijken. Hij denkt dat hij nog voor de zomer een oordeel over de code kan geven.

  (foto: ANP)