Witte Huis verwerpt Noord-Koreaanse dreigementen

Het Witte Huis heeft vandaag via woordvoerder Robert Gibbs laten weten, dat Noord-Korea met haar dreigementen richting het Zuiden niet de aandacht zal krijgen, waar het om vraagt. De provocaties zullen slechts leiden tot nog grotere isolatie van het toch al eenzame landje. De andere communistische heilstaat in de regio, China, verwerpt eveneens het hostiele gedrag van de Noord-Koreanen.
 
De Amerikaanse regering vraagt Noord-Korea zich aan haar beloftes te houden en haar provocaties te stoppen, en wordt daarbij gesteund door vrijwel alle landen ter wereld. De Noord-Koreanen zeggen elke poging één van hun transportschepen te doorzoeken op (onderdelen voor) nucleaire wapens, op te vatten als een militaire aanval, en zegt te zullen reageren met tienduizenden raketten die ze in de bergen in zuidelijk Noord-Korea hebben verstopt. Daarmee zouden ze naar eigen zeggen zonder onderhandelingen Seoul van de kaart vegen.
 
Hoewel Amerika Noord-Korea probeert te negeren, is eerder naar buiten gekomen dat móchten de Kim Il Sung-aanbidders het in hun hoofd halen een aanval te plegen op Zuid-Korea of China, "hard en eensgezind antwoord" gegeven zal worden. Naar voorkeur wordt natuurlijk eerst onderhandeld, maar al sinds 1953 zijn de Zuid-Koreanen, Japanners en Amerikanen klaar voor een eventuele aanval van de Yuche-aanhangers.