'Staatshoofd' Canada eet rauw zeehondenhartje

Michaëlle Jean eet een rauw zeehondenhart. Ze vond het rauwe zeehondenhartje eigenlijk "ontzettend lekker". "Een beetje als sushi". De fel bekritiseerde zeehondenjagers in Canada kregen woensdag steun van niemand minder dan 's lands hoogste politieke functionaris.

Gouverneur-generaal Michaëlle Jean, het 'staatshoofd' van Canada, stortte zich op bezoek in het arctische Nunavut op een hart van een zeehond om haar solidariteit te betuigen met de internationaal omstreden jagers.

Jean, die deze week het verre noorden van Canada bezoekt, boog zich in Nunavut over het karkas van een speciaal voor haar geslacht zeehondje om een stuk van het hartje te verorberen.

De gouverneur-generaal, overigens van Haïtiaanse afkomst, bezocht een groot feest in het afgelegen Rankin waar honderden Inuit-bewoners aanwezig waren. Op het menu stond ook rauwe kariboe.

Met een traditioneel mes, een 'ulu', sneed ze een stuk vlees af. Vervolgens vroeg Jean, de vertegenwoordigster van koningin Elizabeth in Canada, aan haar gastheren: "Mag ik het hart proberen?"

Na het geproefd te hebben, zei de gouverneur-generaal: "En het is nog rijk aan proteïnen ook".

Op beelden van de Canadese televisie is te zien hoe ze het bloed met een servet van haar vingers veegt en haar steun uitspreekt voor Canada's traditionele zeehondenjacht. Dit jaar mogen van de Canadese regering 338 duizend zeehonden worden gedood.

De opmerkelijke steunbetuiging van Jean, de eerste zwarte gouverneur-generaal van Canada, werd meteen bekritiseerd maar ook geprezen.

"Het jagen op en het eten van zeehonden is niet bizar noch afschuwelijk", aldus president Mary Simon van de landelijke organisatie voor Inuits. "Dit gebaar van de gouverneur-generaal is een erkenning van onze cultuur."

Maar dierenbeschermingsorganisaties hekelden het optreden van Jean als een goedkope poging om het Europese verbod op zeehondenproducten te ondergraven. Dit verbod is vooral gericht tegen de commerciële zeehondenjacht die vooral plaats vindt in Newfoundland en Quebec. Het verbod laat echter de deur open voor producten van de Inuit's.

"Het is weer een trieste en wanhopige poging van de Canadese regering om het onderscheid te vertroebelen", aldus Barbara Slee van de International Fund for Animal Welfare over de commerciële jacht, die wereldwijd als inhumaan wordt bestempeld, en de traditionele zeehondenjacht door de Inuit-bevolking.

De Inuit’s zijn echter bang dat het Europese verbod, dat in 2010 van kracht wordt, ook hen veel inkomsten zal gaan kosten. De Canadese zeehondenjacht is de grootste in de wereld.

 

 


'Staatshoofd' Canada eet rauw zeehondenhartje  (foto: DAG)