Weinig animo voor verkiezingen Europees Parlement

Van alle Europeanen behoren Nederlanders tot de groep met de laagste animo om 4 juni te stemmen voor het Europees Parlement. In weinig andere EU-landen is de verkiezingsdatum zo onbekend als in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek door TNS Opinion in opdracht van het Europees Parlement in de eerste twee weken van mei, dat vandaag is gepresenteerd. In Nederland zegt slechts 30 procent zeker te gaan stemmen, tegen 43 procent gemiddeld in de EU. De animo is alleen lager in Slowakije, Tsjechië, Roemenië en Zweden. De meeste zin hebben de Ieren: 66 procent zegt zeker te gaan stemmen.

Een verklaring kan zijn dat twee op de drie (63 procent) van de ondervraagde Nederlanders zegt zich slecht geïnformeerd te voelen over de Europese verkiezingen. Dat is het hoogste percentage van alle EU-landen.

In Nederland weet 53 procent van de kiezers niet dat men donderdag 4 juni naar de stembus kan. De onbekendheid is bijna dubbel zo hoog als gemiddeld in de EU. Nederland houdt deze verkiezing op een donderdag, terwijl de meeste verkiezingen in Nederland op een woensdag zijn. Bijna alle andere EU-landen stemmen op zondag 7 juni.


Animo voor Europese verkiezingen laag  (foto: DAG)