Noord-Korea dreigt met oorlog

Noord-Korea heeft vandaag gewaarschuwd voor een militaire aanval nadat Zuid-Korea zich een dag eerder bij een door de VS geleide anti-proliferatiegroep had aangesloten, die schepen met materiaal voor massavernietigingswapens onderschept.

"We reageren direct met een militaire aanval", dat zei een legerwoordvoerder, berichtte het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA. "Elke vijandige handeling tegen onze vreedzame schepen zoals doorzoekingen en inbeslagnames zullen worden opgevat als een onvergeeflijke schending van onze soevereiniteit en we zullen onmiddellijk reageren met een militaire aanval."


Het stalinistische regime zei dat het niet langer gebonden is aan de wapenstilstand in 1953 die een einde maakte aan de Koreaanse oorlog. De zegsman meldde verder dat Noord-Korea niet langer de veiligheid kan garanderen van schepen bij de westkust.

De dreigende taal komt nadat Noord-Korea gisteren opnieuw een korteafstandsraket lanceerde, een dag nadat het leger van het stalinistische land twee korteafstandsraketten afschoot. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag op basis van een Zuid-Koreaanse regeringsfunctionaris. De raket kwam terecht in de Japanse Zee, ten oosten van Noord-Korea.

Maandag voerde het communistische regime nog een ondergrondse kernproef uit en lanceerde het drie raketten, tot grote verontwaardiging van de internationale gemeenschap.


Noord-Korea dreigt met oorlog  (foto: DAG)