Demjanjuk opgenomen in ziekenhuis

De van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk (89) is eergisteren opgenomen in een ziekenhuis in Duitsland. Dat heeft zijn advocaat vandaag bekendgemaakt. Hij maakte niet bekend waarom zijn cliënt is opgenomen. Duitse media spreken van een jichtaanval.

Demjanjuk wordt ervan beschuldigd in een concentratiekamp in het Poolse Sobibor medeplichtig te zijn geweest aan de moord op 29.000 Joodse Europeanen. De uit Oekraïne afkomstige Demjanjuk zou in 1943 enige tijd kampbewaker zijn geweest. Hij werd begin mei door de VS aan Duitsland uitgeleverd. Artsen concludeerden na aankomst dat de verdachte medisch in staat was om in de gevangenis te worden opgesloten.

In de jaren tachtig en negentig stond Demjanjuk ook al terecht voor zijn vermeende oorlogsverleden in het vernietigingskamp Treblinka in Polen. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde uiteindelijk dat er van een persoonsverwisseling sprake was.

De begin jaren vijftig naar de VS geëmigreerde Demjanjuk ontkent alle beschuldigingen. Hij zou destijds slachtoffer van de nazi’s zijn geweest en niet in vernietigingskampen hebben gewerkt.