Duitse vrouw laat baard voortaan staan

Mariam is het beu. Twintig jaar lang leed ze helse pijnen bij het ontharen van haar gezicht. De struise Duitse weigert dit langer, en laat nu gewoon haar baard staan.

De 45-jarige vrouw, die er met baard net zo uitziet als Jezus in zijn beste dagen, heeft onlangs in Brigitte een opzienbarend interview gegeven. Sinds haar verschijning in het Duitse equivalent van onze Libelle is er een ware mediahype rond haar gaande bij onze bevriende oosterburen.

Jaren achtereen martelde Mariam zichzelf om maar van haar snor en baard, die sinds haar geboorte al op haar gezicht groeien, af te komen. Scheren, laseren, medicatie, waxen en epileren. Het mocht allemaal niet baten.

Vorig jaar op zes augustus zag de mooie Duitse ineens het licht. Ze keek in de spiegel en zag dat haar baard haar roeping was. "Deze baard hoort bij mij, waar ik mét baard niet bij hoor, dat hoort ook niet bij mij", zei ze tegen zichzelf. Sinds die dag laat ze mooi haar baard staan.

"In het begin was ik bang voor de reacties van mijn vrienden, maar dat bleek niet nodig te zijn", vertelt ze aan Brigitte. "Mijn baard is een soort vrijheidssymbool. Net alsof hij wilt zeggen: wat er is mag er zijn. Je hoeft niet de strijd aan te gaan met je uiterlijk."

Het interview dat Mariam aan Brigitte gaf is hier te zien