Kanker zorgt voor minder seks

Kanker zorgt voor een probleem in je seksleven. Dat volgt uit een recent Brits onderzoek. De ziekte zorgt bij driekwart van de ex-kankerpatiënten een duidelijke verandering in het seksleven. Volgens medisch seksuoloog Woet Gianotten geldt dit niet alleen voor de Britten, maar ook voor de Nederlandse patiënten.

Jaarlijks komen er 68.000 Nederlanderse kankerpatiënten bij. De ziekte kan, zeker als het de geslachtsorganen betreft, een grote verandering veroorzaken in je sekslust. De medische behandeling kan ervoor zorgen dat de aanmaak van testosteron, zowel voor mannen als vrouwen bepalend voor de sekslust, vermindert.

De vermindering van de testosteronaanmaak is niet de enige oorzaak dat de sekslust kan verminderen. Het veranderende zelfbeeld kan ook lijden tot minder seks na de behandeling. Mannen zouden bijvoorbeeld geen erectie meer kunnen krijgen en vrouwen zouden zich onzeker voelen door eventuele haaruitval of borstamputatie. Veel patiënten durven geen hulp te vragen, omdat ze zich hiervoor schamen. Ze durven het zelfs niet te vertellen tegen hun partner, aldus medisch seksuoloog Gianotten.

Volgens Gianotten vinden niet alleen de patiënten het moeilijk om over te praten, maar ook de kankerspecialisten. Seksuologen zouden het juist ingewikkeld vinden om over kanker te praten.