Versoepeling examentijden wegens noodweer

Vanwege het noodweer van afgelopen nacht is het goed denkbaar dat leerlingen hinder ondervinden door verstoord openbaar vervoer. Vandaar dat de CEVO vanochtend naar alle scholen een bericht heeft verstuurd.

Bij hoge uitzondering is het leerlingen vandaag toegestaan tot half elf de examenzaal te betreden. Dat is een uur langer dan anders: normaliter mogen leerlingen tot half tien de examenzaal nog binnen. Ook krijgen ze dan geen verlenging. Dat is nu wel het geval. Leerlingen die om half elf de examenzaal binnenkomen, mogen ook anderhalf uur langer doorgaan.

Tussen het eind van de ochtendzitting en de start van de middagzitting moet minimaal een uur zitten. Voorbeeld: je was anderhalf uur te laat voor je havo-examen aardrijkskunde. Je startte dus om 10.30 uur. Er staat 2,5 uur voor het examen, wat betekent dat je tot 13.00 uur door mag gaan. Officieel start het havo-examen biologie om 13.30 uur. Omdat je een uur 'pauze' moet hebben, mag je pas om 14.00 uur aan je biologie-examen beginnen. Dat betekent dat je school je van 13.30 uur tot 14.00 uur in quarantaine moet zetten. Leerlingen die wél om 13.30 uur aan hun examen begonnen zijn, mogen de examenzaal pas verlaten om 14.00 uur (havo) of 14.30 uur (vwo). Vmbo'ers hoeven niet in quarantaine gezet te worden, dus ondervinden als het goed is geen problemen.

Samengevat:
- Je mag tot anderhalf uur na start van het examen de examenzaal nog betreden. Je krijgt tijdsverlenging afhankelijk van hoeveel je te laat was.
- Er moet minstens een uur tussen je ochtend- en middagexamen zitten. Het kan dus zijn dat je school je in quarantaine zet, zodat je wel een uur pauze kunt hebben.
- Was je wel op tijd voor je examen? Dan mag je de examenzaal pas verlaten als alle mensen die te laat waren binnen zijn.