Ontslagen werknemer onverzekerd

Veel werknemers met collectief geregelde verzekeringen via een werkgever hebben niet door dat zij onverzekerd rondlopen nadat zij ontslagen zijn of ontslag nemen. De problemen doen zich met name voor bij verzekeringen met een pensioenregeling voor nabestaanden (bijvoorbeeld de ANW-hiaatverzekering) en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

De ziektekostenverzekering die collectief afgesloten is zorgt ook vaak voor problemen. De ontslagen werknemer is voor de basis ziektekosten nog wel tot het eind van het kalenderjaar verzekerd na ontslag, maar de korting geldt dan niet meer. "De aanvullende verzekering kan echter wel voor problemen zorgen, zeker wanneer iemand ook daadwerkelijk gezondheidsproblemen heeft," aldus fiscaliste Regina de Valk van FNV.

De problemen met de aanvullende ziektekostenverzekering kunnen zich voordoen omdat verzekeraars niet verplicht zijn iedereen te accepteren voor de aanvullende verzekering. Zij raadt iedereen aan om hier rekening mee te houden in december, wanneer de verzekeraar met een nieuw aanbod komt. "Kijk niet vreemd op als u dan voor de aanvullende verzekering ineens met een gezondheidsverklaring over de brug moet komen."

Onverzekerd zijn na een ontslag is een terugkerend probleem in de tijd van massaontslagen, maar erger wordt voorkomen door de acceptatieplicht van zorgverzekeraars en het doorlopen van een zorgverzekering tot het eind van het kalenderjaar, aldus De Valk van FNV en Raymond Brood van adviesbureau Mercer.

Bedrijven hebben volgens Mercer in hun sociaal plan de mogelijkheid om een deel van de ontslagvergoeding die zij ontvangen te gebruiken om verzekeringen te continueren. FNV Bondgenoten laat in een reactie weten dat dit zelden gedaan wordt en dat ze 'vaak al blij zijn als er überhaupt een sociaal plan tot stand kan komen'.