Flink minder brugbanen voor ex-WAO'ers

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft het aantal gesubsidieerde brugbanen flink verlaagd voor (oud-)arbeidsongeschikten die door een herkeuring hun WAO-uitkering deels of helemaal verloren hebben. De bedoeling was dat in deze kabinetsperiode (in 2011) 10.000 ex-WAO'ers aan de slag werden geholpen met een brugbaan. Dat is bijgesteld naar 3000.

Dat blijkt uit een brief die Donner gisteren aan de Tweede Kamer heeft geschreven. Volgens de minister komen "aanzienlijk minder" herbeoordeelde arbeidsongeschikten aan de slag via een brugbaan dan werd verwacht toen de regeling begin 2008 werd ingevoerd. Volgens hem komen meer WAO'ers die sinds 2005 en 2006 volgens strengere normen zijn herkeurd, langs andere weg aan het werk. Daarbij gaat het om 60 tot 65 procent, terwijl dat vorig jaar nog op ongeveer de helft bleef steken.

Tot en met maart dit jaar zijn 403 ex-WAO'ers aan de slag via een brugbaan, waarbij werkgevers een jaar lang een loonkostensubsidie krijgen ter hoogte van de helft van het minimumloon. Volgens Donner is de loonkostensubsidie een middel om mensen te helpen die anders niet aan werk komen, en geen doel op zich als mensen anders ook wel aan de slag komen.
Submitter:  Bron: ANP