Italië wil gevangenen Guantanamo opnemen

Italië is bereid enkele gedetineerden van de gevangenis Guantanamo Bay op te nemen, maar het zal dat alleen doen in overleg met andere landen van de Europese Unie. Dat heeft premier Silvio Berlusconi vandaag gezegd.

"We zullen moeten zien wat de meeste andere Europese landen doen. Als we het Amerikaanse volk, de Amerikaanse regering, een gunst kunnen bewijzen, zullen we dat zeker doen", zei de premier in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De sluiting van de gevangenis voor terreurverdachten was het eerste besluit dat president Barack Obama na zijn installatie in januari nam. De Verenigde Staten hebben andere landen gevraagd enkele gevangenen op te nemen. België liet vorige week zijn bereidheid blijken, maar de meeste EU-landen, waaronder Nederland, staan niet bepaald te springen om gedetineerden uit de gevangenis op Cuba op te nemen. Eerder dit jaar kondigden de EU-lidstaten aan eerst de juridische gevolgen van de opneming van gevangenen van Guantanamo Bay te onderzoeken.

Italië bereid om gevangenen Guantanamo Bay op te nemen  (foto: ANP)