Kuifje-tekenaar Hergé heeft eigen museum

In België is een museum geopend over de overleden Kuifje-tekenaar Hergé. Het gebouw in Louvain-la-Neuve bij Leuven is mede ontworpen door de Nederlandse striptekenaar en graficus Joost Swarte. "Ik heb geprobeerd het plezier van het verhalen vertellen met strips uit te beelden", zei Swarte vandaag tegen VRT radio.

Het museum biedt een overzicht van het leven van Georges Remi, de echte naam van Hergé (1907-1983). Behalve Kuifje-tekenaar was hij ook kunstverzamelaar, schrijver en reclametekenaar.

Het scheepsvormig gebouw biedt acht zalen met elk een ander thema. Bezoekers zien ook voorwerpen zoals de modelraket met een compleet interieur voor het album Raket naar de maan.

Het museum heeft lang op zich laten wachten. Weduwe Fanny Rodwell kon het jarenlang niet eens worden over een geschikte locatie met de stad Brussel, waar Hergé zijn leven doorbracht.

"Het museum had eerder gekund. Zijn oeuvre is het waard", zei Swarte. "Maar het wachten is beloond, want het museum is een prachtig gebouw geworden."

Hergé ontwierp Kuifje tachtig jaar geleden. Van de stripheld zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht in ruim vijftig talen.


Kuifje-tekenaar Hergé heeft eigen museum  (foto: DAG)