H&M-baas koopt heel dorp op

De eigenaar van het Zweedse modeconcern H&M mag zich de nieuwe eigenaar noemen van een compleet Engels dorp. Stefan Persson kocht het dorp Linkenholt voor het sommetje van 25 miljoen pond, omgerekend zo'n 28,5 miljoen euro. Perssons woordvoerder heeft de deal nog niet willen bevestigen.

Linkenholt is hiermee al het tweede landgoed dat op naam van de H&M-topman komt te staan. De 61-jarige Persson bezit namelijk ook al 3.500 hectare land in het nabijgelegen Wiltshire. Linkenholt ligt ruim honderd kilometer westwaarts van Londen en bestaat uit 21 cottages en een landhuis. Alles is naar de nieuwe eigenaar overgegaan, inclusief zeshonderd hectare landbouwgrond en 170 bunder bos.

Een investeringsmaatschappij, die voorheen de scepter zwaaide in Linkenholt, wilde met de verkoop van het dorp geld inzamelen voor gehandicapte kinderen en geblesseerde jockeys. Naar verluidt zou Persson hebben opgeboden tegen Claas Bourghardt, een andere rijke Zweedse zakenman. Hij heeft het landhuis een aantal jaren achter elkaar gehuurd.