IndyCar: Uitslag Indy 500

Helio Castroneves heeft voor de derde maal de Indianapolis 500 gewonnen. Dan Wheldon werd tweede, Danica Patrick pakte de derde plaats. Robert Doornbos haalde de finish niet


Bij de start trad direct de Andretti curse in werking. Mario Moraes raakte in bocht 2 Marco Andretti en beide coureurs moesten opgeven. Dario Franchitti had een geweldige herstart en nam de kop over van Helio Castroneves, die van pole was gestart. Castroneves en Briscoe leken Franchitti de leiding te gunnen en de Schot werd lange tijd niet aangevallen. Tussendoor werd in ronde 20 een neutralisatie veroorzaakt door Ryan Hunter-Reay, die bij het uitkomen van bocht 4 de muur raakte en via de muur aan de binnenkant van de baan de pits in spinde.

Robert Doornbos deed het in eerste instantie goed. Hij reed goede tijden en klom langzaam omhoog in het klassement, tot hij in ronde 50 even de controle over de wagen verloor en de muur schampte. Een langdurige pitstop was nodig om de wagen te repareren, maar de finish haalde de Nederlander niet meer. Niet lang daarna reed zijn teamgenoot Graham Rahal hard de muur in. Terwijl bijna het hele veld een pitstop maakte, spinde Justin Wilson bij het naderen van zijn pitbox. Ryan Briscoe kreeg bij de herstart een probleem toen hij aan de leiding reed en verloor veel posities voor hij de pits op kon zoeken. Dat gaf de leiding aan Scott Dixon, de winnaar van 2008.

Tony Kanaan had, net als de vorige jaren, opnieuw pech in de race. Zijn voorwielophanging begaf het aan het einde van het rechte stuk en de Braziliaan raakte hard de muur. In de pits had Vitor Meira ook een groot probleem: zijn wagen vloog in brand tijdens een pitstop. Na het blussen van de vlammen kon Meira echter weer doorrijden. Franchitti overkwam bijna hetzelfde toen hij wegreed met de brandstofslang nog in de wagen, maar hij stopte net op tijd.

Echt spannend werd het natuurlijk pas in de laatste twintig ronden van de wedstrijd. Vitor Meira en Raphael Matos maakten de crash van de dag mee toen ze elkaar raakten voor bocht 1. Meira kwam rechtop tegen de muur terecht en had geluk dat zijn wagen niet ging rollen. Qua brandstof zou het voor het hele veld krap worden en Briscoe besloot tijdens de neutralisatie tot een splash and dash, de rest besloot het erop te gokken.

Castroneves leidde de laatste sprint, gevolgd door Wheldon en Patrick. Spiderman reed makkelijk weg van zijn achtervolgers en kon niet meer ingehaald worden. Hij won zijn derde Indianapolis 500 op oppermachtige wijze.