Gesteriliseerde man heeft vaker spijt

Het komt steeds vaker voor dat mannen die zijn gesteriliseerd, die ingreep ongedaan laten maken. Dat zegt uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum vandaag in het AD.

Volgens de Rotterdamse uroloog is een nieuwe relatie er meestal de oorzaak van dat mannen spijt krijgen. Met het toenemende aantal echtscheidingen stijgt dus ook het aantal spijtoptanten. Ongeveer 15 procent van de Nederlandse mannen is gesteriliseerd. Dohle schat dat 10 procent daarvan vroeg of laat spijt krijgt.

Met een hersteloperatie kunnen de zaadleiders van de man opnieuw doorgankelijk worden gemaakt. De kans op slagen is zo’n 90 procent. Maar de kans op succes neemt snel af naarmate de sterilisatie langer dan zeven jaar geleden is.

Volgens Dohle kreeg hij in het begin van zijn loopbaan enkele keren per jaar een verzoek om een sterilisatie ongedaan te maken. 'Nu hebben we er in Rotterdam een dag per week voor ingeruimd. We willen naar anderhalve dag per week, want er is al een wachtlijst van een half jaar."

De ingreep zit niet in het basispakket van de ziektekostenverzekeraars. Wel maakt de behandeling, die gemiddeld 2500 euro kost, onderdeel uit van het aanvullende pakket van sommige verzekeraars.