Als Wesley en Yolanthe zwijgen, kan OM weinig doen

Het Openbaar Ministerie onderneemt geen actie tegen de verkoop van beelden die zijn opgenomen met beveiligingscamera's.

Deze week verschenen intieme beelden van Yolanthe Cabau van Kasbergen en voetballer Wesley Sneijder op televisie bij RTL Boulevard. De opnamen waren gemaakt door bewakingscamera's in een Amsterdamse parkeergarage. De gedupeerden zelf doen geen aangifte. Het OM zegt niet veel uit eigen beweging te kunnen doen, ook al is er sprake van inbreuk op de privacy.

Volgens het OM kan een strafonderzoek worden ingesteld als het niet Yolanthe en Wesley zijn die op de beelden staan.  'Dan zou sprake zijn van smaad', zegt een medewerkster van Justitie. Ook zou het OM actie kunnen ondernemen als de beelden stiekem waren gemaakt. Dat is echter niet aan de orde. Het was bekend dat er camera's hingen.

De beelden die deze week door RTL Boulevard werden uitgezonden, zijn zaterdagnacht om 04.00 uur geregistreerd door de beveiligingscamera's in parkeergarage Parking De Hoofdstad in Amsterdam. Ze werden dinsdag aan de media aangeboden voor één ton. RTL Boulevard kocht de beelden, maar wil geen aankoopbedrag noemen.

D66 heeft Kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin van Justitie. 'Degene die de beelden verkocht, heeft een flink bedrag gekregen', zegt Kamerlid Boris van der Ham. 'Dat betekent dat in de toekomst een premie staat op het verkopen van dit soort beelden.'
Hij denkt dat slachtoffers niet naar de rechter stappen om verdere publiciteit te mijden. Daarom zou het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meer slagkracht moeten krijgen, vindt hij. Nu kan de privacytoezichthouder bij ernstige zaken een dwangsom opleggen. Een soort boete, die niet wordt geïnd wanneer na een bepaalde termijn de zaken wel op orde zijn.

Een woordvoerster van het CBP zegt niet op deze specifieke zaak in te kunnen gaan. Wel zegt ze dat het college meer bevoegdheden wil bij overtredingen van de wet. 'We zouden graag bij ernstige overtredingen direct een rode kaart uitdelen.'

SP'ster Arda Gerkens zegt dat het doorverkopen van dit soort beelden niet kan. Ze respecteert echter de beslissing van de bekende Nederlanders om niet naar de rechter te gaan. 'Als zij er zelf niets mee willen, ga ik de minister niet vragen onderzoek te doen. Het is wel jammer. Het laat de weg open voor misbruik van beveiligingscamera's in de toekomst.'

De parkeergarage heeft zich inmiddels geëxcuseerd. Elke automobilist die er parkeert, krijgt een briefje waarin de directie zegt het video-incident te betreuren. Ze zou zelf niet op de hoogte zijn geweest van de verkoop van de beelden door medewerkers. 'Wij hebben zorggedragen dat dit in de toekomst niet meer zal gebeuren', aldus de tekst.

De breuk tussen Smit en Cabau van Kasbergen heeft intussen tot een nieuwe vorm van ramptoerisme geleid. Dagjesmensen trekken naar het huis in Volendam dat Cabau van Kasbergen begin deze week verliet, nadat de breuk met de populaire zanger officieel bekend was gemaakt.

FOK!-columnist Driek Oplopers vindt dat, als het OM niets kan, de Gemeente Amsterdam wél wat kan. Zoals de vergunning intrekken: http://frontpage.fok.nl/column/9635/1/-DriekOplopers:-Je-kan-beter-zoenen-in-lijn-4.html


Als Wesley en Yolanthe zwijgen, kan OM weinig doen  (foto: DAG)