Zuid-Koreaanse oud-president Roh dood

De Zuid-Koreaanse oud-president Roh Moo-hyun is vandaag overleden na een val tijdens het beklimmen van een berg. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gemeld op gezag van de politie.

De 62-jarige Roh was met een medewerker een berg aan het beklimmen. Hij liep door de val ernstige verwondingen aan het hoofd op en overleed later in het ziekenhuis in zijn woonplaats Gimhae.

De politie onderzoekt of sprake is van een incident of dat het voormalige staatshoofd zelfmoord pleegde. Bronnen van Yonhap meldden dat Roh een brief heeft achtergelaten, waaruit zou blijken dat hij zelfmoord wilde gaan plegen.

Roh was president van Zuid-Korea van 2003 tot 2008. Hij was in verband gebracht met een corruptieschandaal. De politicus was eind april nog verhoord door een openbare aanklager. Roh werd ervan verdacht via een omweg ruim 4 miljoen euro aan steekpenningen te hebben gekregen van een bevriende zakenman. Officieel was het geld een investering in het bedrijf van Roh's zwager. Het geld zou zijn terechtgekomen bij de zwager, een zoon en de echtgenote van Roh.

De oud-president stelde dat hij pas van de transacties op de hoogte werd gesteld na afloop van zijn ambtstermijn. Ook zei hij dat een deel van de 4 miljoen euro met legale zakelijke investeringen was verdiend.