Moslims keuren Facebook goed, mits er niet wordt geflirt

Volgens de geleerden mag Facebook enkel gebruikt worden om vrienden of collega's te contacteren, niet om te roddelen of te flirten. Dat niet-bindende edict - een document van 300 woorden - kwam voort uit een twee dagen durend debat tussen ongeveer 700 imams.

De imams vonden het nodig richtlijnen op te stellen voor het surfen op internet nadat ze klachten ontvingen over Facebook en andere sociale netwerksites. Die zouden mogelijk clandestiene seksuele contacten stimuleren, legde Nabil Haroen uit, een woordvoerder van de organisatoren.

De imams beslisten daarom dat Facebook haram (verboden) is als het gebruikt wordt voor roddelen, het verspreiden van leugens of flirten.

Maar de imams vonden ook dat er veel voordelen zaten aan Facebook en andere moderne communicatiemiddelen, van sms'jes tot videoconferenties. Zo vinden ze het positief dat jongeren makkelijker in contact met elkaar kunnen komen, en dat koppels elkaar kunnen leren kennen voor ze met elkaar trouwen.

In Indonesië, met 220 miljoen moslims het land met de grootste islamitische bevolking ter wereld, is Facebook de meest bezochte internetsite - zelfs beter bezocht dan Google of Yahoo.

Een uitspraak van de imams heeft geen juridisch gewicht in het seculiere land, maar veel moslims vinden het een zonde om een religieus edict te overtreden. De regel zou ook bekrachtigd kunnen worden door de Majelis Ulama Indonesia (MUI), die onlangs ook roken en yoga verbood.


Moslims keuren Facebook goed, mits er niet wordt geflirt  (foto: DAG)