Patiënten ziekenhuis mogelijk besmet

Bijna achthonderd patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam die daar een endoscopie ondergingen worden teruggeroepen voor controle. Door niet goed gedesinfecteerde medische apparatuur bestaat het risico dat deze patiënten met hepatitis B, hepatitis C of hiv besmet zijn geraakt.

Het ziekenhuis roept patiënten die tussen 16 oktober 2008 en 20 mei 2009 het onderzoek ondergingen op voor het onderzoek. De kans op besmetting wordt door het ziekenhuis 'klein' genoemd.

Een endoscopie is een inwendig onderzoek met een zogenoemde endoscoop: een slangetje met een cameraatje die via de mond of anus ingebracht wordt om zo de binnenkant van het lichaam te kunnen bekijken. De endoscopen worden volgens strenge voorschriften schoongemaakt, maar door een defect aan een van de acht desinfecteermachines kan een honderd procent goede reiniging van de instrumenten niet worden gegarandeerd door het ziekenhuis. Woordvoerder Wouter van der Horst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg: "Dit geval toont maar weer eens aan dat medische technologie extra aandacht verdient."