FOK!ker eist maatregelen filmbeelden Yolanthe en Wesley

FOK!-columnist Driek Oplopers eist van de gemeente Amsterdam en het College Bescherming Persoonsgegevens maatregelen om de privacy van gebruikers van parkeergarages beter te waarborgen. "Beelden van bewakingscamera's kunnen blijkbaar door onbevoegden worden misbruikt", stelt Oplopers. Een schrijnend voorbeeld hiervan was een uitzending van RTL 4, waarin clandestien doorverkochte beelden waren te zien van Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder.

"Personen die zich op straat bevinden, dienen zich te realiseren dat ze in een openbare ruimte zijn, en dat hun gedragingen dus door anderen kunnen worden gezien en verspreid. Maar een parkeergarage beschouw ik niet als zodanig", vindt Oplopers. "Mensen betalen geld voor het gebruik daarvan, en mogen er dus op kunnen rekenen dat hun veiligheid en privacy gewaarborgd zijn. En al helemaal waar het gaat om beelden die zijn vastgelegd op apparatuur van de exploitant, en dus niet om opnames op bijvoorbeeld mobiele telefoons die gemaakt zijn door toevallig aanwezige derden."

Update 15.45 uur
Ook de Algemene Voorwaarden van Parking De Hoofdstad blijken niet te deugen. Daarin wordt de klant op de mouw gespeld dat de garage zelfs niet aansprakelijk is voor schade die wordt veroorzaakt door grove overtredingen van medewerkers. Het Burgerlijk Wetboek denkt daar anders over.

De onjuiste Algemene Voorwaarden en de brieven naar de gemeente Amsterdam en het College Bescherming Persoonsgegevens zijn hier te lezen.