'100.000 gezinnen moeten huis verkopen door crisis'

Ongeveer honderdduizend gezinnen lopen het risico door de economische crisis de eigen woning te moeten verkopen en daarvoor een te laag bedrag te ontvangen om de hypotheekschuld af te lossen. Dat zei minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) gisteren in de Tweede Kamer.

De PvdA-bewindsman zei dat dit een schatting is. Hij hoopt dat het niet daadwerkelijk zover komt dat honderdduizend gezinnen na verkoop van hun huis met een restschuld blijven zitten. Om de woningmarkt te stimuleren werkt de minister aan een reeks maatregelen. "Maar we zullen niet iedereen kunnen helpen", aldus Van der Laan.

De Tweede Kamer dringt sterk aan op verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (nu 265.000 euro). De Kamerleden Van Bochove (CDA) en Depla (PvdA) deden het voorstel de grens tijdelijk op 300.000 euro te leggen.

Van der Laan wees dat voorstel af. Hij deelde mee dat zijn eigen onderzoek naar de mogelijke effecten en risico's van een verhoging over twee weken is afgerond. Eerder is al een grens van 350.000 euro gesuggereerd. Het kabinet zal hierover half juni beslissen.

Het Kamerlid Van der Burg (VVD) vindt het vorige week vrijdag gepresenteerde pakket maatregelen waarmee Van der Laan de crisis op de woningmarkt te lijf denkt te gaan 'teleurstellend'.

De SP'er Jansen vroeg: "Is dit alles? Deze minister begint op zijn voorganger te lijken en dat is geen goed teken." Van der Laan volgde in november Ella Vogelaar op die door de PvdA werd gedwongen tot aftreden.

De minister hield vol dat hij 'goed op stoom' ligt en dat zijn maatregelen 'substantieel' zijn. De eerste stilgevallen bouwprojecten kunnen al in juli worden hervat dankzij een subsidie uit extra gelden die hij daarvoor ter beschikking stelt, kondigde Van der Laan aan.

Zijn departement heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brochure gemaakt met alle voorzieningen die zijn getroffen, waaronder ook extra geld voor energiebesparingen in en rond het huis. De vereniging Eigen Huis werkt aan een website over de crisismaatregelen.


'100.000 gezinnen moeten huis verkopen door crisis'  (foto: DAG)