Seksueel misbruik op Ierse scholen schering en inslag

Een uitgebreid onderzoek naar katholieke instellingen in Ierland toont aan dat kerkleiders wisten dat seksueel misbruik schering en inslag was op jongensscholen. Bovendien maakten fysiek en emotioneel misbruik en verwaarlozing deel uit van het standaard repertoire, meldt de BBC.

De onderzoekers keken naar de periode 1920 - 1980, waarin zo'n 35.000 kinderen werden geplaatst in katholieke instellingen om te werken en te leren.

De commissie komt tot de conclusie dat het hele systeem kinderen eerder als gevangenen en slaven behandelde, dan dat ze werden gezien als mensen met rechten en mogelijkheden.

De instituten werden geleid 'op een strenge, geordende manier die op onredelijke wijze discipline afdwong bij de leerlingen en zelfs leraren', aldus het rapport.

De onderzoekers doen 21 voorstellen aan de regering om in het reine te komen met het verleden. Zo zou er een herdenkingsmonument moeten komen, zouden slachtoffers hulp aangeboden moeten krijgen en moet de huidige Ierse kinderbescherming worden verbeterd.

De bevindingen zullen overigens niet worden gebruikt voor strafzaken. Dat komt onder meer doordat de Christian Brothers in 2004 wisten af te dwingen dat het hele onderzoek geanonimiseerd zou plaatsvinden. Geen enkele schuldige wordt in het rapport bij naam genoemd.