Rotterdam begint proef tegen uithuwelijking

Rotterdam begint een proef om uithuwelijking van meisjes in hun land van herkomst te voorkomen en jonge, uitgehuwelijkte vrouwen op te sporen. Leerlingen kunnen op school een verklaring tekenen waarin zij zich tegen een uithuwelijking verzetten.

Als blijkt dat een leerling na de vakantie niet terugkeert, kan de school de politie inschakelen. Deze verklaring moet de juridische basis vormen om het gedwongen verblijf in een ander land aan te vechten. Dat schrijft PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Met de methode worden in Groot-Brittannië goede resultaten geboekt, aldus Kriens.

Naast de verklaring gaat het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld fungeren als regionaal meldpunt. Bovendien lanceert de wethouder een campagne om meer leerlingen meer informatie te geven over uithuwelijking, eergerelateerd geweld en achterlating. Onderwijzers krijgen een training om signalen te leren herkennen.

Volgens Kriens zijn gedwongen huwelijken een relatief onbekend terrein. Jaarlijks blijken na de zomervakantie tieners van veelal Marokkaanse, Turkse en Pakistaanse afkomst niet terug te keren naar Nederland. De school is vaak een van de eerste instanties waar hun afwezigheid opvalt door de lege plaats in de schoolbank.

Kriens begint de proef overigens na overleg met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Eberhart van der Laan (Integratie) en rapporteert welke middelen succesvol zijn.