Leraren boos om inkorten vakantie

Het plan van staatssecretaris Van Bijsterveld om de vakantie in het voortgezet onderwijs met een week in te korten heeft kwaad bloed gezet bij duizenden leraren. In een internetpetitie hebben ruim drieduizend leraren gisteren aan de politiek laten weten dat zij niets zien in de verkorting en acties tegen dit plan worden niet uitgesloten.

Van Bijsterveld komt met het plan zodat het schooljaar met een week verlengd kan worden. Bestuurder van de Algemene onderwijsbond (Aob) Ton Rolvink laat weten het plan van Van Bijsterveld 'onzinnig' te vinden. "De staatssecretaris heeft meer weken nodig voor minder uren. Wij willen de lessen beter verspreiden over het jaar: meer dagen lesgeven, minder dagen verspillen. We kunnen 960 uur lesgeven in veertig weken," aldus Rolvink.

De Algemene Onderwijsbond (Aob) laat weten dat de schoolvakantie 'een van de voordelen van werken in het onderwijs' is. Zeker nu er volgens Rolvink een enorm lerarentekort aan komt, kunnen de lange vakanties mensen toch over de streep trekken om docent te worden. "Maar de staatssecretaris dreigt met één pennenstreek de goede secundaire arbeidsvoorwaarden van vakanties om zeep te helpen, terwijl het volstrekt onnodig is."

Het plan van Van Bijsterveld leidt volgens Rolvink tot grote onrust onder docenten. "Onze leden zijn bereid om actie te voeren."