Uitslag Enquête 'Illegaal' download i.s.m. Top-X

top-x
Vorige week hebben we aan jongeren tot 25 jaar gevraagd of ze de enquête van Top-X, het jongerenpanel van Eénvandaag, over 'illegaal' downloaden wilden invullen. De enquête is massaal ingevuld en vandaag was de uitslag te zien bij EénVandaag. 

'Illegaal downloaden van muziek is diefstal' was de stelling. Driekwart van de jongeren is het hier niet mee eens. De overheid moet minder streng controleren op het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, vindt de helft. Dit blijkt uit het onderzoek van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met FOK!, onder 3500 jongeren tussen 12 en 24 jaar. 

Bijna alle deelnemers van het onderzoek downloaden wel eens muziek, films of games. Acht procent doet dit nooit. De grootste groep (45 procent) downloadt meestal via torrentsites zoals Piratebay of Mininova. Ook nieuwsgroepen en P2P zijn populair. Eén op de twintig deelnemers zegt vooral betaald (iTunes, Free Record Shop) te downloaden.

Op 2 juni treffen Mininova en stichting Brein elkaar in de rechtszaal. Brein wil dat Nederlands grootste torrentsite alle links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal verwijdert. Mininova vindt haar 'notice and take down'-procedure (links worden na melding van de site verwijderd) voldoende. De helft van de jonge respondenten verwacht dat Mininova wint. Slechts vijftien procent verwacht succes voor Brein. Volgens driekwart is een juridische aanval zoals die van Brein dweilen met de kraan open. 

Steeds meer websites bieden manieren aan om gratis muziek te downloaden, bijvoorbeeld met blokjes reclame tussen de liedjes. 28 procent van de deelnemers voelt hier wel wat voor. Een muziekabonnement voor tien euro per maand is volgens een kwart een goede deal. 

Voor de uitslag in grafiekvorm klik hier. Om het item terug te zien bij EénVandaag, klik hier (het begint rond de vijfde minuut).