Vuurdoop voor tasergun in Woerden

Een arrestatieteam heeft zondag in Woerden een verwarde man overmeesterd met behulp van een tasergun. Een woordvoerder van de politie zei gisteren dat het de eerste keer was dat het wapen werd ingezet.

Het 'slachtoffer', een 30-jarige man uit Nieuwegein, stond op een balkon aan de Tournoysstraat met een aantal messen tegen zijn keel. Hij was er op bezoek. Urenlange onderhandelingen hadden geen resultaat, waarop de agenten besloten hem te bechieten met een beanbag, een zakje met kogeltjes. Toen ook dat niet hielp heeft de politie de man getaserd, waarna hij kon worden ingerekend.

Sinds deze maand dragen de arrestatieteams het stroomstootwapen bij zich. Het gaat om een experiment. De taser schiet een soort weerhaakjes af waardoor een schok van 50.000 volt kan worden toegediend. Wie beschoten is, verliest tijdelijk de controle over zijn spieren. Het gebruik van het wapen is niet onomstreden, omdat herhaaldelijk arrestanten zwaargewond raakten of zelfs overleden na de stroomschok. De meeste incidenten gebeurden in de Verenigde Staten.

De woordvoerder van de politie Utrecht sprak van een succesvolle actie. "We hebben de man op een veilige manier kunnen aanhouden. Veilig voor zowel de omgeving als voor hemzelf."