Netanyahu is klaar voor vredesgesprekken

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is klaar voor onmiddellijke vredesgesprekken met de Palestijnen. Hij stelde wel dat de Palestijnen Israël als Joodse staat moeten erkennen. Dat heeft de premier vandaag gezegd na gesprekken met de Amerikaanse president Barack Obama in Washington.

Obama zei dat de Palestijnen deze kans moeten grijpen voor de vrede. Israël moet wel stoppen met zijn kolonisatie van bezet gebied. De Verenigde Staten houden vast aan een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. Netanyahu zei dat de Palestijnen een eigen bestuur moeten houden, maar hij repte niet over een onafhankelijke staat.

De twee mannen spraken ook over Iran. De rechtse Netanyahu maakt zich zorgen over het beleid van Obama ten opzichte van Iran. Netanyahu is voorstander van de harde lijn en heeft twijfels over het voornemen van Obama met Iran te overleggen over het geschil over de nucleaire ambities van het bewind in Teheran.

Obama liet weten dat hij de Iraniërs tot het einde van het jaar de tijd wil geven om te laten zien dat ze hun nucleaire ambities willen laten varen.