Maatschappelijke stage in supermarkt gekraakt

Het idee om scholieren hun maatschappelijke stage te laten vervullen in de supermarkt, wordt van alle kanten gekraakt. Vandaag tekende staatssecretaris Van Bijsterveldt een intentieverklaring voor 1500 van dergelijke stageplekken.

Het ministerie meent dat scholieren in de supermarkt iets kunnen leren over de duurzaamheid en gezondheid van voedsel en contacten met klanten.

De maatschappelijke stage wordt vanaf 2011 verplicht voor alle middelbare scholieren. Doel is hen kennis te laten maken met een deel van de samenleving dat ze niet kennen om zo "sociale banden te versterken". Bovendien zouden op deze manier meer jongeren worden aangemoedigd vrijwilligerswerk te gaan doen.

Volgens de website van de overheid over maatschappelijke stages, moet het gaan om vrijwilligerswerk dat normaliter niet door een betaalde kracht zou worden gedaan, zoals werk in een bejaardenhuis, bij een sportclub of vereniging.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt het "ondoordacht" om scholieren dan maar te laten opdraven als veredelde vakkenvuller in een supermarkt.

"Het gevaar dat scholieren als goedkope arbeidskracht worden ingezet wordt hierdoor nog groter", aldus LAKS-voorzitter Emiel Willms. "Wanneer scholieren daadwerkelijk in de supermarkt moeten werken, is dat het failliet van de maatschappelijke stage."

Ook GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi heeft geen goed woord over voor het plan. Tegen RTL Nieuws zegt hij: "Een maatschappelijke stage is om maatschappelijke dingen te doen, bijvoorbeeld in een bejaardentehuis. Maar niet vakkenvullen."


Maatschappelijke stage in supermarkt gekraakt  (foto: DAG)