Brand hoofdkantoor EC geblust

De brand die vanmiddag woedde in het hoofdkantoor van de Europese Commissie is volledig geblust. Het gevaar bestond dat de brand zich via de schachten waar elektriciteitskabels doorheen gaan zou verspreiden door het gebouw. Na inspectie van alle verdiepingen bleek dat dit niet het geval was.

De brand brak uit op de dertiende verdieping van het gebouw en wist via schachten andere ruimten op dezelfde verdieping en de kelder te bereiken. Er is vooral water- en rookschade.

Volgens aanwezige journalisten was er al enige tijd rookontwikkeling, maar moest iedereen verbaal worden gealarmeerd, omdat het rookmeldsysteem niet werkte. De brandweer, die de dikke rookwolken reeds had opgemerkt, was met groot materieel aanwezig. Alle aanwezigen, zo'n 2.700 personen, konden veilig het gebouw verlaten.

FOK!ker Jack. werkt in het gebouw. Hij vertelt het volgende: "Toen ik na het middageten weer naar boven ging (met de lift, naar het 7de) dan konden we de brandlucht al ruiken, maar werd er helemaal niet verbaal gealarmeerd. Ik ben gewoon naar m'n kantoor gegaan in de veronderstelling dat het niets ernstig was, en pas toen ik daar aankwam is het brandalarm afgegaan. Veel mensen die het niet zo onmiddellijk wisten of het nu om een oefening ging of niet, maar uiteindelijk is het gebouw wel vlot ontruimd geweest. Veel mensen die net om bovenstaande reden, allerlei spullen hebben laten liggen, zoals ik m'n autosleutels enzo, werden dan nadien de dupe, aangezien er niemand nog het gebouw in mocht (ook nu niet, nu alles geblust is)."

Hij maakte ook de volgende foto's.

Brand EC1
Gezien vanaf het middenterrein
 
Brand EC2
Hulpdiensten op de achtergrond.
 
Brand EC3
De alom aanwezige pers.
 
Brand EC4
Politiehelikopter.