Tekort aan vrouwelijke vip-bewakers

Er zijn te weinig vrouwelijke persoonsbeveiligers vindt de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Onder de ongeveer driehonderd medewerkers zijn er slechts zes vrouwen en dat vindt DKDB echt te weinig. Ook op de wervingsdag eergisteren in Wassenaar waren slechts drie van de 64 kandidaten vrouwelijk.

Het hoofd van DKDB, Dick Pijl, denkt dat negatieve beeldvorming een belangrijke rol bij het tekort aan vrouwelijke beveiligers speelt. "We hebben het imago van kleerkasten, maar bij persoonsbeveiliging komt veel meer kijken dan alleen het fysieke aspect. Denk aan observeren en waarnemen. Daarnaast denk ik dat vrouwen communicatief misschien sterker zijn. We hebben ze ook nodig om te voorkomen dat er een machocultuur ontstaat."

Vrouwelijke vips vinden het volgens Pijl in sommige gevallen fijner om door een vrouw te worden beveiligd. Zo zou een vrouwelijke vip zich beter op haar gemak voelen bij het winkelen of zwemmen wanneer ze door een vrouwelijke persoonsbeveiliger begeleid wordt. "Een vrouwelijke vip en een vrouwelijke beveiliger voelen elkaar soms beter aan."

Niet alleen voor het gevoel van de vips, maar ook uit tactisch oogpunt kan het beter zijn een vrouw in te zetten bij een klus'. "Omdat de combinatie man-vrouw toch tactisch beter is en minder opvalt. Een man alleen valt eerder op dan een koppel," aldus Pijl.

De DKDP wil nog honderd mensen aannemen om voorbereid te zijn op een eventuele toename van het aantal dreigingen. De DKDP is onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).