Live-verslag van een olifantgeboorte

Sinds vrijdag 15 mei zaten Belgie en Nederland aan het beeldscherm gekluisterd.

Olifant Phyo Phyo is al 22 maanden zwanger en de kleine moest er toch snel uit gaan komen. Phyo Phyo woont nu samen met haar zus Yu Yu Yin en haar eigen dochter May Tagu in ZOO Antwerpen. We hopen dat zij gaan helpen bij de bevalling, zoals ze dat in de natuur ook zouden doen. Op FOK! zijn er toch wat mensen die niet eens durven kijken, bang dat er weer iets gebeurt met het kalf, zoals in 2007 met moeder in spe Indra in Amersfoort. Zij heeft toen samen met haar moeder WarWar het jong gelijk vertrapt. Dit heeft men ook live kunnen volgen, en zoiets gaat je uiteraard niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig kwamen de kijkers erachter dat Phyo Phyo al drie keer eerder is bevallen, des te meer reden dat het wel goed zal gaan.

Yu Yu Yin, May Tagu en Phyo Phyo

Phyo Phyo is vrijdagavond wat onrustig en laat dit blijken door af en toe te gaan liggen, en haar achterpoten te kruisen. Verder blijft het rustig. We krijgen nog niet het idee dat het vandaag zal gebeuren.

Wanneer we zaterdag weer wakker worden lijkt er al iets meer op gang te zijn. Het onrustige gedrag van Phyo Phyo wordt steeds een beetje erger, maar we zien verder nog geen tekenen dat ze al aan het echte werk toe is. May Tagu blijft steeds bij haar moeder in de buurt, en aait haar af en toe zelfs even met haar slurf. Wanneer Phyo Phyo aan haar ontlastingsoefeningen begint doet May Tagu soms mee. Al met al een erg aandoenlijk gezicht.

Na het avondmaal van fruit, groente en hooi begint Phyo Phyo steeds langer en vaker haar achterpoten te kruisen. We beginnen nu allemaal wat nerveus te worden. "Is het dan toch al zo ver?" en "Ik hoop dat het deze keer wel goed zal gaan". Rond middernacht zijn we er zeker van, het zal wel niet ontzettend lang meer gaan duren! Jammer genoeg is de helft van de kijkers te moe om hun ogen open te kunnen houden, en in tegenstelling tot Phyo Phyo vallen