'Balkenende is een zwakke leider'

Op 4 en 5 juni aanstaande bezoekt de Dalai Lama Nederland. Premier Balkenende wil hem niet ontmoeten en de Tibetaanse gemeenschap in Nederland is van mening dat de premier zich daarmee een zwakke leider toont.

De directeur van de Internationale Campagne voor Tibet, Tsering Tampa, zegt het volgende: "Balkenende zet zichzelf te kijk als een zwakke leider met een ernstig gebrek aan inzicht in fundamentele normen en waarden. Het standpunt van de Nederlandse regering past meer bij Afrikaanse landen, die in de invloedssfeer van China zitten. Blijkbaar kunnen andere Europese landen wel de rug recht houden als het gaat om vrijheid en democratie. Europese leiders als Merkel, Sarkozy, Brown of de Belgische premier hebben de Dalai Lama wel ontvangen."

Ondanks de wens van de Tweede Kamer dat Balkenende de Dalai Lama wel ontmoet, zegt de premier dat niet te doen, omdat het volgens hem 'niets toevoegt'. GroenLinks wil dat Balkenende zich hier overmorgen voor verantwoord. 

"Balkenende vindt zijn warme gevoelens voor zijn niet democratisch gekozen 'vriendje' Wen Jiabao (de Chinese premier, red.) belangrijker dan de uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer", aldus Tampa.