Nepagenten bevrijden criminelen uit gevangenis

Mexicaanse drugscriminelen zijn er verkleed als politieagenten in geslaagd ongeveer zestig gevangenen te laten ontsnappen uit een gevangenis in het noorden van Mexico. Dat hebben de politie en het leger van Mexico zaterdag bekendgemaakt.

Voor de uitbraak trokken de zwaarbewapende nepagenten met vijftien voertuigen en een helikopter naar de gevangenis in de staat Zacatecas. Ze mochten naar binnen toen ze zeiden dat ze een gedetineerde moesten overbrengen naar een andere gevangenis. De meeste ontsnapte gevangenen zouden zijn aangesloten bij het Golfkartel, een van de grootste en machtigste drugsbendes in Mexico.

Mexico wordt geteisterd door een strijd van drugsbendes tegen elkaar en tegen de overheid. De criminelen proberen de beste routes naar de lucratieve Amerikaanse drugsmarkt in handen te krijgen. De Mexicaanse regering heeft het leger ingezet om de misdaad de kop in te drukken, maar zonder al te veel succes. Vorig jaar kostte drugsgerelateerd geweld aan meer dan vijfduizend mensen het leven.