Derde Labour-MP stapt op wegens declaratieschandaal

Het lopende politieke schandaal in Groot-Brittannië heeft een derde slachtoffer geëist binnen de zittende arbeidspartij. Een parlementslid dat 14.500 euro had gedeclareerd voor een allang afbetaalde hypotheek, is door de Labour-partij op non-actief gesteld. Ook heeft de man, David Chaytor genaamd, beloofd de som terug te betalen.

Ook leden van de Britse liberaaldemocraten en de conservatieve Tories blijken veelvuldig zin en onzin gedeclareerd te hebben. Dat blijkt uit een lijst die negen dagen geleden uitlekte.

In Groot-Brittannië is er een ware volkswoede ontstaan om het feit dat de politici zich met belastinggeld verrijken, terwijl het volk de zwaarste recessie sinds die grote van de thirties bekampt.

Ook minister van landbouw Elliot Morley is eergisteren van zijn post verwijderd, toen aan het licht kwam dat hij hetzelfde trucje had uitgehaald op zíjn al afbetaalde hypotheek. De Labour-partij wordt verweten, niet genoeg van haar parlementsleden te straffen voor onnodige declaraties.

Staatssecretaris van justitie Shahid Malik is gisteren al opgestapt, nu er een onderzoek loopt naar zijn financiële rompslomp. Hij wordt ervan verdacht, zijn hypotheek afbetaald te hebben met rente die dankzij belastingaftrek veel lager was dan de marktconforme rente, en breekt daarmee de Britse ministeriële code – hypotheekrenteaftrek is in Engeland nog een reden om op te stappen.