VVD wil de strijd aangaan met PVV

Mark Rutte, leider van de VVD, geeft toe fouten te hebben gemaakt waardoor het nu niet al te best gaat met de partij. In een interview met het AD zegt Rutte dat hij zichzelf met de laatste verkiezingen is kwijtgeraakt. "Ik zag mezelf op televisie steeds meer politicus worden. Ik praatte opeens langzaam, ik wapperde niet meer met mijn handen", aldus de politicus.

De VVD-leider zegt één cruciale fout te hebben gemaakt: er is tijdens de laatste campagne te weinig aandacht besteed aan immigratie en integratie. Als het huidige kabinet de volledige vier jaar blijft zitten, zijn er in 2011 weer verkiezingen. Volgens Rutte komt de VVD dan sterker terug dan ooit: "Mentaal is mijn afrekenmoment in 2011 bij de landelijke verkiezingen. Dan zal ik als dominante kracht terugkeren in de Kamer."

De 'nieuwe Rutte' zoekt de confrontatie op met de PVV en in het bijzonder Geert Wilders. Hij zou graag het integratiedebat met Wilders aangaan. Want het groot aantal zetels in de peilingen heeft de PVV volgens Rutte namelijk niet te danken aan een sterke partij, maar aan 'een Amsterdamse rechter die hem gaat vervolgen en een Britse regering die hem de toegang weigert.'

De VVD staat er slecht voor in de peilingen, maar Rutte heeft er vertrouwen in weer kiezers achter zich te scharen. Ook de VVD-achterban blijft vertrouwen houden in Rutte.