FTD sleept Brein voor de rechter

Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het gaat toch echt gebeuren: FTD heeft een dagvaarding naar Stichting Brein gestuurd en sleept hen voor de rechter. Brein heeft namelijk gezegd dat de activiteiten van FTD 'zonder meer strafbaar' zouden zijn. Dat is helemaal niet waar en daarom eist FTD in een bodemprocedure een rectificatie van Brein.

Tim Kuik, directeur van Brein, stelde afgelopen maanden meerdere malen in de media dat FTD het toegankelijk maken van illegaal materiaal zou faciliteren en zich daarmee schuldig maakt aan strafbare feiten. FTD-directeur Ronald Sievers voerde een gesprek met Brein en als resultaat daarvan verdween de NZB-knop uit het programma. Dat was echter niet genoeg voor Kuik en hij bleef doorzeuren.

Sievers heeft er nu genoeg van en stapt dus naar de rechter. De uitspraken van Kuik ervaart hij als 'grievend' en deze zouden mogelijk negatieve gevolgen kunnen hebben op zijn advertentie-inkomsten. FTD wijst slechts naar interessante downloads middels een soort forum en is daarmee niet in strijd met de wet.

Naast de eisen van FTD stelt ict-jurist Arnoud Engelfriet, die Sievers juridisch advies geeft, dat de rechter het nu ook voor eens en altijd duidelijk moet maken dat downloaden vanuit nieuwsgroepen een legale bezigheid is in Nederland. Stichting Brein heeft er namelijk nogal een handje van om filesharing en nieuwsgroepen in één adem te noemen, terwijl de eerste vaak illegaal is en de tweede niet.

FTD heeft de speciale website Fight To Defeat opgericht waar gebruikers en andere geïnteresseerden informatie kunnen krijgen over deze rechtszaak en FTD zelf.


Citaat uit de dagvaarding.

Voor meer informatie over nieuwsgroepen of FTD kijk je in het Usenet-topic op het forum.