Declaratieschandaal eist eerste slachtoffers

De onthullingen over het declaratiegedrag van Britse politici hebben vandaag hun eerste slachtoffers geëist. Andrew MacKay is opgestapt als parlementariër van de Conservatieve Partij van David Cameron, nadat duidelijk was geworden dat hij tot april 2008 de hypotheekrente voor zijn huis in Londen bij de staat in rekening had gebracht.

Een afgevaardigde van de sociaaldemocratische regeringspartij Labour, voormalig staatssecretaris van Landbouw en Milieu Elliot Morley, werd geschorst omdat hij omgerekend 18.000 euro aan rente voor een hypotheek declareerde die hij al ruim achttien maanden had afgelost.

Morley had eerder vandaag in een regionale krant zijn excuses voor zijn wangedrag aangeboden. "Ik betuig mijn diepe spijt voor zulk slonzig boekhouden in een zeer ruim en wanordelijk systeem van toelages, maar mij alleen komt de schuld toe en ik neem de volle verantwoordelijkheid ervoor", zei Morley.

De echtgenote van MacKay, Julie Kirkbride, die eveneens Lagerhuislid is, bleek tegelijk een declaratie te hebben ingediend voor de hypotheekrente op het huis dat zij in haar kiesdistrict bezit. Partijleider Cameron noemde Mackay's gedrag "onaanvaardbaar".

Zowel de Conservatieven, de Labourpartij van premier Gordon Brown en de Liberaal-Democraten zijn door de onthullingen in de krant The Daily Telegraph over de misstanden in verlegenheid gebracht. Parlementariërs van alle drie partijen blijken zich onder meer porno, hondenvoer en een kroonluchter te hebben aangeschaft op kosten van de Britse belastingbetaler.

De Vereniging van Belastingbetalers heeft de politie gevraagd de affaire te onderzoeken. Als die dat niet doet, wil zij aangifte doen tegen Morley en andere parlementariërs die "de wet lijken te hebben overtreden".