'Nederlander ziet politiek niet meer zitten'

Nederland heeft het vertrouwen in politici verloren, zo lijkt het. Uit een onderzoek van uitgeverij Reader's Digest blijkt dat het vertrouwen in de politiek de afgelopen vijf jaar tot een dieptepunt is gedaald. Zelfs autoverkopers worden betrouwbaarder beoordeeld door de ondervraagden.

Slechts 12% van de Nederlandse bevolking ziet het nog zitten met de politici van vandaag. Trendwatcher Adjiedj Bakas weet dit dieptepunt wel te verklaren: "We kampen met structurele problemen, maar er komen geen structurele oplossingen. Niet vanuit Nederland en niet vanuit Europa. Dat leidt tot ergernis en wantrouwen in het Nederlands kabinet en in de EU. Er zal een nieuwe generatie politici aan te pas moeten komen om het vertrouwen te herstellen."

Zo slecht als het vertrouwen in politici is, zo goed is dat bij artsen, brandweermannen en piloten. Van alle ondervraagden zegt 90% vertrouwen te hebben in deze beroepsgroepen. Volgens Bakas is dat simpel te verklaren: we kunnen simpelweg niet zonder. "Niet voor niets willen alle jongetjes op de basisschool brandweerman of piloot worden. Er hangt een hoop geheimzinnigheid omheen. We zien brandweermannen en piloten zelden in actie. Zo wordt het sprookje in stand gehouden.", aldus de trendwatcher.