Google doet Street View in Japan opnieuw

Google gaat Japan opnieuw opnemen voor de dienst Street View. Deze Google-dienst maakt het mogelijk beelden van straten over heel de wereld te bekijken. Auto’s met camera’s op het dak maken de opnamen, waarop ook toevallige passanten te zien zijn.

In meerdere landen heeft dit geleid tot kritiek. Velen vinden het een onaanvaardbare inbreuk op de privacy als mensen die niet om toestemming is gevraagd, tot in lengte van dagen zijn terug te vinden op de beelden. Ook in Japan woedt die discussie.

Hoewel al twaalf Japanse steden, waaronder Tokyo en Osaka, waren gecoverd, komt Google komt nu met een compromis. De opnamen worden overgedaan, waarbij de camera’s op de auto ruim 30 centimeter lager komen te staan.

Steen des aanstoots was namelijk dat de oorspronkelijke beelden vanaf een hoogte waren genomen van waar je makkelijk over hekken kon gluren op privéterrein.

Ook in Griekenland heeft Street View tot ophef geleid, maar daar mogen voorlopig helemaal geen beelden worden geschoten. De Griekse privacywaakhond wil dat Google eerst met betere maatregelen komt om de privacy van voorbijgangers te waarborgen.

Het simpelweg onherkenbaar maken van gezichten en kentekens vinden de Grieken niet voldoende.


Google doet Street View in Japan opnieuw  (foto: DAG)