Cocaïne in Spaanse lucht

In de Spaanse steden Madrid en Barcelona is door wetenschappers cocaïne aangetroffen. Onderzoeksinstituut CSIC meldde gisteren dat de wetenschappers de aanwezigheid van drugs aantoonden met een nieuwe techniek.

De wetenschappers onderzochten de aanwezigheid van zeventien bestanddelen van drugs in de lucht. Het ging om bestanddelen van cocaïne, opium, LSD, cannabis en amfetamine. De meest voorkomende drug was cocaïne. Per kubieke meter werd 29 tot 850 picogram (een miljoenste van een miljoenste gram) van deze drug aangetroffen.

In het weekend waren de gemeten concentraties drugs hoger. De onderzoekers verklaren dit door aan te nemen dat dan meer drugs gebruikt worden. In Madrid is naast cocaïne ook heroïne aangeroffen. Een mogelijke verklaring hiervoor is de activiteit van drugsdealers in het gebied waar gemeten is.

Volgens de onderzoekers hoeven inwoners van de steden zich geen zorgen te maken over de aanwezigheid van drugs in de lucht. "Zelfs als we duizend jaar zouden leven krijgen we niet het equivalent van een dosis cocaïne binnen door de lucht", stelt een van de wetenschappers.