Plasterk pal achter Gordon

Minister Ronald Plasterk steunt de boycot van het Eurovisie Songfestival door Topper Gorden als de demonstratie die homo's zaterdag in Moskou hebben gepland met geweld wordt neergeslagen. Dit heeft Plasterk, die onder meer verantwoordelijk is voor emancipatiebeleid, vandaag aan de Kamer laten weten.

Zaterdag staat er in aanloop naar het Songfestival een homodemonstratie gepland in Moskou. De Russische autoriteiten verbieden deze demonstraties doorgaans en schuwen het gebruik van geweld bij dergelijke betogingen ook niet. Gordon liet dit weekend weten niet in de finale te zullen optreden als de homobetoging op gewelddadige wijze wordt neergeslagen.

Plasterk zegde de Kamer toe zijn Russische collega aan te spreken. De minister is van mening dat homo's in Moskou in vrijheid moeten kunnen demonstreren. Gordon is overigens niet de enige die dreigt met een boycot. Ook de NOS, die het spektakel uitzendt, overweegt zich terug te trekken als er bij de demonstratie geweld wordt gebruikt. Of Nederland überhaupt vertegenwoordigd is in de finale van het Songfestival moet donderdag duidelijk worden. Dan strijden de Toppers in de halve finale om een plaatsje in de eindstrijd.


Plasterk pal achter Gordon  (foto: DAG)