Krugman waarschuwt voor verloren decennium

Een van Amerika's meest invloedrijke en gerespecteerde economen, Paul Krugman, waarschuwt voor een 'decennia van verloren groei'. De VS en Europa dreigen in een Japans scenario te belanden en een decennium van economische groei te verliezen als ze geen agressieve maatregelen nemen om het banksysteem en de economie te stimuleren.

Japan zat gedurende de hele jaren negentig in een economisch moeras na het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel eind de jaren tachtig.

Volgens Krugman zijn de huidige maatregelen slechts kleine pleisters op de wonden, waarmee de economie 'verder kan hinken' zonder echt te herstellen, en de banken het net kunnen overleven zonder echt gezond te worden.

De Nobelprijswinnaar stelt ook dat de recente stresstest van Amerikaanse banken niet voldoende aangeeft of banken over voldoende kapitaal beschikken om hun sleutelrol in de economie te vervullen.

Krugman: "Het is duidelijk dat de regering niet van plan is om snel radicale maatregelen te nemen om de banken te versterken. Want dat zou geleid hebben tot de tijdelijke nationalisering van Citigroup, en misschien ook van Bank of America."

Ook over het herstel van de beurzen in de afgelopen twee maanden is de econoom sceptisch: "Het lijkt er op dat de markten rekening houden met een snel herstel, ze lijken te denken dat het om een V-vormige recessie gaat, maar dat is volgens mij zeer onwaarschijnlijk. De markten lijken er van uit te gaan dat het om een gewone recessie gaat, maar dat is het niet. Alles wijst er op dat dit verkeerd is, dat we voor een lange periode van zwakke groei staan".

Paul Krugman waarschuwt voor een verloren decennium voor de economie