Tweede Kamer wil spoeddebat over rookverbod

De Tweede Kamer wil een spoeddebat met de minister van Volksgezondheid, Ab Klink, naar aanleiding van de uitspraak over het rookverbod van het gerechtshof in Den Bosch. De Kamer wil weten wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor het rookverbod.

Halbe Zijlstra van de VVD vindt dat de uitspraak van het gerechtshof zijn idee bevestigd om kroegen zonder personeel uit te zonderen van het rookverbod. Hij wil niet dat minister Klink wacht op het hoger beroep dat nog moet dienen in de zaak tegen het Groningse café de Kachel. Klink wilde dit beroep wel afwachten omdat de rechters tot nu toe tegenstrijdige uitspraken deden. Pas zodra er een duidelijke uitspraak was, wilde de minister reageren. Volgens Zijlstra is de voortdurende onzekerheid funest voor de kleinere cafés. De VVD  vindt dat het deze kroegen zijn die de grootste problemen hebben met het rookverbod.

Alleen de PVV wil af van het hele rookverbod. Als kleinere kroegen een uitzondering zouden mogen vormen op het verbod dan zouden grotere cafés daar weer hinder van ondervinden, omdat er dan geen eerlijke concurrentie meer is.