Sexy boegbeeld in Canada onder vuur

Multicultureel rolmodel Ruby Dhalla, in 2008 nog gekozen tot een van de meest sexy vrouwelijke politici in de wereld, had het voor kort prima voor elkaar.

Het Canadese Sikh-parlementslid, een rijzende ster in de grootste oppositiepartij, leidde drie jaar terug mede de campagne van schrijver Michael Ignatieff om leider van de Liberalen te worden.

Toen de internationaal bekende essayist vorige week eindelijk gekroond werd tot leider van de partij van oud-premier Pierre Elliott Trudeau, stond de charmante Dhalla (35) naast hem te juichen. Luidkeels en, typisch Dhalla, prominent in beeld.

Maar de fotogenieke, superambitieuze woordvoerster Multiculturele samenleving, die zegt op te komen voor vrouwenrechten, wankelt. Nota bene door drie Filippijnse migrantennanny's die claimen als 'slaven' te zijn gebruikt door de familie Dhalla. Werkdagen van 12 tot 16 uur, geen betaling van overwerk en zelfs hun paspoorten zouden in beslag zijn genomen.

Dat alles voor maar 160 euro per week. Ook zouden ze, niet onbelangrijk, illegaal in dienst zijn geweest. "Vals", riep Dhalla, die steeds genoemd wordt voor een kabinetspost, over de beschuldigingen na twee dagen te zijn 'ondergedoken'. "Iedereen die ooit bij ons thuis is geweest, werd altijd met liefde, zorg en respect behandeld", aldus de eerste Sikh-vrouw in het parlement in Ottawa.

'Dhalla-gate' had niet op een slechter kunnen komen voor Ignatieff die de Liberalen, bij de verkiezingen in oktober door de Conservatieven afgestraft, een 'zachter' imago probeert te geven.

De noeste arbeid van Ignatieff, die door sommige partijgenoten wordt gezien als een reïncarnatie van Trudeau, leek effect te hebben: de Liberalen hebben nu een voorsprong van vijf procent in de peilingen.

Wijselijk houdt de oud-hoogleraar zich nu daarom op de vlakte over de beschuldigingen tegen Dhalla die hem al sinds 2006, toen hij voor het eerst een gooi deed naar het partijleiderschap, trouw steunt.

Als de beschuldigingen kloppen, zou het Liberale parlementslid zeker vier wetten hebben overtreden. Zo zouden de vrouwen, die werden aangenomen om de zieke moeder van Dhalla te verzorgen, geen toestemming hebben gehad van de overheid om als buitenlandse 'zorgverlener' naar Canada te komen.

Jaarlijks krijgen zo'n 25 duizend buitenlandse zorgnanny's, die in huis wonen, de kans om dit werk te doen. De vrouwen zeggen dat ze vooral auto's moesten wassen, schoenen moesten poetsen en schoonmaakwerk moesten doen in de chiropractie-klinieken van de sikh-familie.

Dhalla, wiens 'mediageile' optreden zeker niet door iedereen in de Liberale partij wordt gewaardeerd, spreekt intussen van een 'complot' om haar uit te schakelen. Minister voor Immigratie, Jason Kenney, reageerde sarcastisch. Een gezamenlijk complot, zo vroeg Kenney zich vol ongeloof af, van zijn Conservatieven, oppositiepartij NDP, drie Filippijnse nanny's en de Toronto Star die met de primeur kwam?


Sexy boegbeeld in Canada onder vuur  (foto: DAG)