Geen sport voor arme kinderen

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt na onderzoek tot de conclusie, dat bijna de helft van kinderen uit arme gezinnen niet meedoet aan sport, muziek of andere buitenschoolse activiteiten. "In de helft van de gevallen komt dat doordat de ouders het niet kunnen betalen", zegt onderzoeker Gerda Jehoel. "Bij kinderen uit bijstandsgezinnen is dat zelfs tweederde."

Een gezin wordt als arm aangeduid als ze rond moeten zien te komen van minder dan 120 procent van het sociaal minimum. In totaal leven 350.000 kinderen tussen vijf en achttien jaar in arme gezinnen. Van deze kinderen is 44 procent geen lid bij een sportclub of andere vereniging. Ook gaan deze gezinnen minder op vakantie, maken minder uitstapjes en wordt de verjaardag vaak niet gevierd. Het is de eerste keer dat het SCP dit heeft onderzocht, waardoor er geen vergelijking met eerdere onderzoeken mogelijk is.

Het kabinet heeft eind 2007 tachtig miljoen euro gereserveerd om het aantal kinderen dat nergens aan meedoet te halveren. Gemeenten hebben elk een eigen regeling om vrijetijdsbesteding voor minima goedkoper te maken. Vaak zijn deze regelingen niet bekend bij arme gezinnen.