Brieven Apeldoorn in de vriezer

Honderden brieven en knuffels zijn er bij het monument in Apeldoorn neergelegd als steunbetuiging aan de slachtoffers van de  aanslag op Koninginnedag. Inmiddels zijn deze weggehaald door het bedrijf DocumentenWacht. Een bedrijf gespecialiseerd in het restaureren van archieven en kunstvoorwerpen.

Aangezien het kantoor van DocumentenWacht in Beekbergen maar een paar kilometer van Apeldoorn af ligt en ook zij geschrokken waren van het incident, besloten ze om de gemeente vrijwillig hun hulp aan te bieden. "De stukken zijn immers van emotionele waarde, dus de gemeente Apeldoorn was heel blij dat wij willen helpen om deze te behouden", aldus directeur Jeroen Jochems. "Op dit moment ligt de verzameling bij ons in Beekbergen in de vrieskelder. Later wordt alles gedroogd en schoongemaakt." In totaal zamelde DocumentWacht ongeveer 1500 brieven en knuffels in. Als het bedrijf klaar is met het conserveringswerk worden de stukken weer overgedragen aan de Gemeente Apeldoorn. Wat zij met de brieven en knuffels gaan doen is nog niet bekend.

DocumentenWacht schoot eerder ook al de Gemeente Amsterdam te hulp toen die niet wist wat ze met de beschimmelde en natgeregende brieven moest doen die na de moord op Theo van Gogh werden achtergelaten. Ook toen werden de brieven door het bedrijf schimmelvrij gemaakt zodat ze bewaard konden blijven. Ook hielp het bedrijf na de vuurwerkramp in Enschede toen de gemeente hun hulp inriep om steunbetuigingen op te halen en schoon te maken. De gemeente Enschede heeft toen een deel van deze brieven en kaarten verwerkt in een monument.


Brieven Apeldoorn in de vriezer  (foto: DAG)